Draadloos je koelkast uitlezen met RFID

De laatste vrijdag van september hadden we een R&D dag bij Divtag. Tijdens deze dag werken we aan een fictief maar innovatief project. Deze dag is vooral bedoeld om kennis te maken met nieuwe technieken en te werken aan kennisdeling.

Waarom Divtag ieder kwartaal een R&D dag organiseert is simpel. We hebben een passie voor innovatie en proberen dit te stimuleren. De kennis en ervaring die we hiermee opbouwen, kunnen we later weer in onze dagelijkse projecten verwerken.

R&D Dag 2018

Project “slimme koelkast”

Kort gezegd hebben we een oplossing ontwikkeld waarmee je je boodschappen kunt voorzien van een slimme sticker en deze kunt koppelen aan een omschrijving. Door met je tablet en scanner voor je koelkast te gaan staan, toont de applicatie de actuele inhoud van je koelkast. Super handig als je snel je boodschappenlijstje wilt samenstellen. :)

De uitdaging voor deze R&D dag was om een applicatie te ontwikkelen die de voorraad van je koelkast real-time weergeeft. Als extra uitdaging hebben we dit gebouwd in een progressive web app. (zodat het ook te gebruiken is als je geen internetverbinding hebt).

Naast het ontwikkelen van de applicatie moest er ook een hardware oplossing worden bedacht. Deze is gebouwd met de nieuwste generatie RFID tags (UHF) in combinatie met een scanner en Raspberry Pi.

Scanner en Raspberry Pi

De gebruikte technieken bieden talloze mogelijkheden voor nieuwe toepassingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan magazijnen met een hoge omloopsnelheid waarbij het handmatig in- en uitchecken van voorraad nu erg veel tijd kost. Of bijvoorbeeld het tonen van meer informatie van een occasion op basis van de sticker op de ruit van de te verkopen auto.

Het was wederom een innovatieve, leerzame en leuke dag. Een mooie manier om op een informele manier nieuwe technieken te leren gebruiken. Het eindresultaat was een werkend systeem waarbij producten aan RFID stickers konden worden gekoppeld, magazijnlocaties konden worden toegevoegd en een systeem wat kon zien wat er op voorraad was op een specifieke locatie. Een mooie prestatie die in 1 dag is gerealiseerd.

Scanner en Raspberry Pi

9 Oktober, 2018